• Fiscaris
  • KLANTENPORTAAL
  • Vacatures
Bel ons +31 (0)70 3382730
HealthFlex
×
  • Home
  • Diensten
    • Accountancy
    • Belastingen
    • Advies
    • Salarisadministratie
    • Onze Services
  • Medische Branches
    • Mondzorg
    • Huisartsen
    • Dierenartsen
    • Fysiotherapeuten
    • Psychologen/Psychiaters
    • Medisch Specialist
    • Logopedie
    • Overige (para)Medici
  • Informatie
  • Over ons
    • Ons Team
    • Vacatures
  • Nieuws
  • Contact

Jaarverantwoording over het jaar 2022

Jaarverantwoording over het jaar 2022
28/07/2022Actueel

Na deponering is de jaarverantwoording door iedereen op deze website en via het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) in te zien en dus openbaar.

Vanaf 1 januari 2022 gelden de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de Aanpassingswet Wet toetreding zorgaanbieders (AWtza). Hierin staan (technische) wijzigingen die uit de Wtza voortvloeien.
De Wtza kent verschillende onderdelen: melden, vergunning en intern toezicht, jaarverantwoording en financiële bedrijfsvoering (inclusief het gebruik van derivaten). Op deze pagina vindt u informatie over de openbare jaarverantwoording voor zorgaanbieders.

Openbare jaarverantwoording voor zorgaanbieders

De openbare jaarverantwoording voor zorgaanbieders is per 1 januari 2022 geregeld in de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG).

Solisten en zzp’ers hoeven geen jaarverantwoording openbaar te maken, behalve wanneer de zzp’er een rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV) is.

Het doel van de openbare jaarverantwoording

Een openbare jaarverantwoording hoort bij een goede bedrijfsvoering. Voor het verlenen van goede zorg is het van belang om de bedrijfsvoering goed op orde te hebben.
De openbare jaarverantwoording betreft een maatschappelijke verantwoording van zorgaanbieders over de besteding van collectieve middelen. Gezien de grote hoeveelheid van zorgaanbieders en juist tegen de achtergrond van het beperken van de toezichtslast voor aanbieders, is het onwenselijk en ondoenlijk dat externe toezichthouders iedere afzonderlijke aanbieder controleren. Anderzijds geeft het uitsluitend afgaan op signalen onvoldoende basis.

De jaarlijkse openbare jaarverantwoording geeft informatie voor het risicogericht toezicht. Ook andere betrokkenen hebben hier belang bij zoals zorginkopers, interne toezichthouders, cliëntenraden, onderzoekers, journalisten, etc. Hierbij geldt het adagium van ‘eenmalige aanlevering, meervoudig gebruik’.

Welke zorgaanbieders dienen een jaarverantwoording in?

Voor de openbare jaarverantwoording vanaf boekjaar 2022, die voor 1 juni 2023 openbaar moet worden gemaakt, geldt een uitgebreidere doelgroep dan voorheen, namelijk in beginsel alle zorgaanbieders.

In het Wijzigingsbesluit Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer Wmg staan precies de categorieën van zorgaanbieders die zijn uitgezonderd van de eis om zich jaarlijks te verantwoorden door een jaarverantwoording openbaar te maken. De volgende categorieën van zorgaanbieders zijn uitgezonderd van de openbare jaarverantwoordingsplicht:

  • zorgaanbieders die uitsluitend zorg verlenen die niet wordt gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige zorg (Wlz) of VWS-subsidie;
  • zorgaanbieders die zorg verlenen die wordt gefinancierd vanuit de Zvw of Wlz, maar uitsluitend ondersteunende werkzaamheden verrichten die ver verwijderd zijn van de kern van zorgverlening, zoals (zittend) vervoer, schoonmaak, levering van bepaalde roerende voorzieningen en mobiliteitshulpmiddelen, catering, bedrijven die verblijf voor medisch specialistische zorg buiten een ziekenhuis aanbieden en leveranciers van elektriciteit;
  • zorgaanbieders die uitsluitend een factureringsbedrijf zijn;
  • natuurlijke personen die geen zorg doen verlenen, zoals werknemers en zelfstandigen zonder personeel;
  • individuele maten en vennoten die zorg doen verlenen in het kader van een maatschap of vennootschap waarvan zij maat of vennoot zijn.

NB op deze website en in de brochures e.d. worden zowel de termen boekjaar als verslagjaar gebruikt. Dit zijn synoniemen voor het jaar waarover u uw gegevens aanlevert in DigiMV.

Openbare jaarverantwoording vanaf boekjaar 2022

Zorgaanbieders die betaald worden uit het basispakket van de Zorgverzekeringswet, verzekerde zorg in Wet langdurige zorg of VWS-subsidie maken hun jaarverantwoording vóór 1 juni 2023 openbaar. Dit geldt voor zowel hoofdaannemers als onderaannemers. Zij vinden hieronder informatie daarover.
Voor de openbare jaarverantwoording over de boekjaren vanaf boekjaar 2022 zijn eenduidige modellen beschikbaar, gedifferentieerd naar grootte en rechtsvorm van de zorgaanbieder.

Wat wordt verwacht van de jaarverantwoording over boekjaar 2022?

Voor de inhoud van de jaarverantwoording over het boekjaar 2022 is zoveel mogelijk aangesloten bij de al bestaande verplichtingen, zoals de verplichtingen in het Burgerlijk Wetboek (BW) voor zorgaanbieders. Zo is de regeldruk voor zorgaanbieders zo beperkt mogelijk.

Er is onderscheid naar rechtsvorm en omvang van de zorgaanbieder. Een zorgaanbieder is ‘klein’, ‘middelgroot’ of ‘groot’ als deze zorgaanbieder of groep in het vorig jaar voldeed aan tenminste twee van de drie onderstaande kenmerken:

Waardes Klein Middelgroot Groot
De waarde van de activa (in euro) minder dan 6 miljoen minder dan 20 miljoen meer dan 20 miljoen
De netto-omzet of som van de bedrijfsbaten over het boekjaar (in euro) minder dan 12 miljoen minder dan 40 miljoen meer dan 40 miljoen
Het gemiddeld aantal werknemers over het boekjaar minder dan 50 minder dan 250 250 of meer

Een zorgaanbieder die voor het eerst een openbare jaarverantwoording aanlevert, doet dat op basis van het boekjaar waar de jaarverantwoording over gaat.

Uit welke onderdelen bestaat de jaarverantwoording?

  1. Financiële verantwoording;
  2. Bij de financiële verantwoording te voegen informatie;
  3. Een online openbare vragenlijst.

1. Financiële verantwoording

Voor de financiële verantwoording over het boekjaar 2022 zijn eenduidige modellen opgesteld die u vindt in de bijlagen bij de Regeling openbare jaarverantwoording WMG (Regeling). Bij de modellen is zoveel mogelijk aangesloten bij de al bestaande administratie- en verantwoordingsverplichtingen. Zo maken rechtspersonen al een jaarrekening openbaar en stellen eenmanszaken en personenvennootschappen (vof, cv en maatschap) op grond van bestaande wet- en regelgeving al een balans en staat van baten en lasten op. Hieronder een overzicht:

Categorie zorgaanbieders Financiële verantwoording
Rechtspersonen Kleine rechtspersonen:

een enkelvoudige jaarrekening (conform model A en B van bijlage 1 van de Regeling)

(Middel)grote rechtspersonen:

·         een enkelvoudige jaarrekening (conform model C en D van bijlage 1 van de Regeling)

·         geconsolideerde jaarrekening (groep)

Personenvennootschap (vof, maatschap, cv) Balans en staat van baten en lasten (conform het model in bijlage 2 van de Regeling)
Eenmanszaak (geen zzp’er) Zes financiële ratio’s (zoals opgenomen in bijlage 3 van de Regeling)

Zorgaanbieders die op grond van de Gemeente- of Provinciewet moeten verantwoorden kunnen gewoon die jaarrekening aanleveren. Dat geldt ook voor de abortusklinieken die al op grond van de Subsidieregeling moeten verantwoorden.

Combinatie-instellingen (zorgaanbieders die ook jeugdhulpaanbieders, gecertificeerde instelling of Veilig Thuis-organisatie zijn)

Combinatie-instellingen kunnen volstaan met het opstellen van één uniforme financiële verantwoording conform de Regeling openbare jaarverantwoording WMG. Zij hoeven in beginsel geen rekening te houden met de voorschriften in de Regeling Jeugdwet of Uitvoeringsregeling Wmo 2015, met uitzondering van de bepaling dat personenvennootschappen en (middel)grote rechtspersonen de ‘Opbrengsten Jeugdwet’ toevoegen aan de financiële verantwoording.

Dochterbedrijven

Een dochtermaatschappij die een zorgaanbieder is, is altijd verplicht om een eigen enkelvoudige jaarrekening bij het CIBG aan te leveren. De zogenoemde 403-verklaring in het kader van de openbare jaarverantwoording is niet van toepassing.

Onderaannemers

Een onderaannemer die een zorgaanbieder is, is altijd verplicht om een eigen financiële verantwoording bij het CIBG aan te leveren. Er kan niet volstaan worden met het openbaar maken van de financiële verantwoording van de hoofdaannemer.

2. Bij de financiële verantwoording te voegen informatie

Sommige zorgaanbieders voegen extra informatie aan hun financiële verantwoording toe. Hiervoor is ook zoveel mogelijk aangesloten bij wat zorgaanbieders op grond van andere wetgeving al verplicht zijn. (Middel)grote rechtspersonen stellen (op grond van het BW) al een bestuursverslag op, leveren overige gegevens aan en hebben een controleverklaring.

Categorie zorgaanbieders Bij te voegen informatie
(Middel)grote zorgaanbieders ·         Bestuursverslag

·         Controleverklaring van RA- of AA-accountant

(Middel)grote rechtspersoon Overige gegevens (zoals vermeld in artikel 2:392 van het BW)
Zorgaanbieder met Wtza-vergunning én een interne toezichthouder Verslag interne toezichthouder

Zorgaanbieders die op grond van de Gemeente- of Provinciewet de verantwoording openbaar maken, voegen de extra informatie toe die zij op grond van de Gemeente- of Provinciewet al verplicht zijn. Dit geldt ook voor de abortusklinieken die al op grond van de Subsidieregeling verantwoorden.

Combinatie-instellingen

Combinatie-instellingen kunnen volstaan met het openbaar maken van de bij de financiële verantwoording te voegen informatie conform de Regeling openbare jaarverantwoording WMG. Zij hoeven geen rekening te houden met de voorschriften in de Regeling Jeugdwet en Uitvoeringsregeling Wmo 2015.

Dochterbedrijven

Een dochtermaatschappij die een zorgaanbieder is, kan gebruik maken van een vrijstelling tot het openbaar maken van zijn bestuursverslag als een andere zorgaanbieder van de groep het bestuursverslag geconsolideerd heeft toegevoegd aan zijn jaarrekening.

Onderaannemers

Een onderaannemer die een zorgaanbieder is, is altijd verplicht om eigen informatie toe te voegen aan de financiële verantwoording en deze bij het CIBG openbaar te maken. Er kan niet volstaan worden met het openbaar maken van de financiële verantwoording van de hoofdaannemer.

3. De online vragenlijst in DigiMV

Bij de verantwoording over het boekjaar 2022 beantwoordt u online een aantal basale vragen in de applicatie DigiMV. Het zijn met name ja/nee-vragen en vragen naar cijfers over bijvoorbeeld personeel, organisatie, patiënten, Wkkgz en cliëntenraden. Al bekende gegevens uit het handelsregister of voorgaand boekjaar zijn automatisch ingevuld. Ook krijgt u alleen die vragen te zien die op uw situatie van toepassing zijn.

Combinatie-instellingen (zorgaanbieders die ook jeugdhulpaanbieder, gecertificeerde instelling of Veilig Thuis-organisatie zijn)

Combinatie-instellingen zijn ook verplicht om de specifieke informatie uit het jaardocument Jeugd 2022: de vragenlijst jeugd voor combinatie-instellingen of jaardocument Veilig Thuis 2019 bij het CIBG aan te leveren.

Dochterbedrijven

Een dochtermaatschappij die een zorgaanbieder is, kan gebruik maken van een vrijstelling tot het aanleveren van de vragenlijst als een andere zorgaanbieder van de groep de vragenlijst geconsolideerd heeft ingevuld. In het elektronisch aanleverportaal DigiMV kan de zorgaanbieder die de geconsolideerde vragenlijst invult, aangeven gebruik te maken van deze vrijstelling.

Onderaannemers

Een onderaannemer die een zorgaanbieder is, is altijd verplicht om eigen vragenlijst in te vullen. Er kan niet volstaan worden met de vragenlijst van de hoofdaannemer.

Hoe en wanneer levert u de jaarverantwoording aan?

De jaarverantwoording over het boekjaar 2022 levert u vóór 1 juni 2023 aan via het online aanleverportaal DigiMV op deze website.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)  kan indien er bijzondere omstandigheden zijn die ertoe leiden dat de zorgaanbieder de openbare jaarverantwoording niet (tijdig) kan aanleveren, coulance betrachten bij de handhaving.

Na deponering is de jaarverantwoording door iedereen op deze website en via het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) in te zien en dus openbaar.

Handhaving en toezicht

Het toezicht op de naleving van de jaarverantwoording door zorgaanbieders is in handen van de Nederlandse Zorgautoriteit .

Voor combinatie-instellingen hebben de NZa en de IGJ afgesproken dat handhaving in beginsel door de NZa zal plaatsvinden.

De NZa heeft de mogelijkheid om een aanwijzing te geven, een last onder dwangsom of een boete op te leggen. Tevens kan het Openbaar Ministerie  kiezen voor strafrechtelijke afdoening in plaats van handhaving via het bestuursrecht door de NZa.

Wie is verantwoordelijk voor de kwaliteit en inhoud van de jaarverantwoording?

De zorgaanbieder is zelf verantwoordelijk voor de tijdigheid, de juistheid en volledigheid van de gegevens in de jaarverantwoording.
Niettemin zijn in het elektronisch aanleversysteem een aantal controle- en validatieregels op de aangeleverde gegevens ingebouwd die de juistheid en de volledigheid van de informatie bevorderen. Dit mechanisme is ingebouwd in het elektronisch aanleverportaal DigiMV. Het wijst de gebruiker op onlogische informatie in de jaarverantwoording.

Wat als een zorgaanbieder (een) grote fout(en) heeft gemaakt in de ingediende jaarverantwoording?

Een zorgaanbieder kan een eenmaal ingediende jaarverantwoording niet meer corrigeren of vervangen.
Wanneer u na het indienen van uw jaarverantwoording een grote fout, een zogeheten ‘ernstig gebrek’ constateert, moet u direct via DigiMV daarvan een melding doen (désaveuverklaring). De ingediende jaarverantwoording blijft inclusief de fout(en) gepubliceerd op www.jaarverantwoordingzorg.nl. De melding wordt eveneens gepubliceerd bij uw jaarverantwoording.

bron: CIBG

Arts en Accountant staat voor u klaar!

Vind hier alle informatie

Nieuwsbrief

Vul uw email in om u aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Medisch Financieel Specialist nodig?

Neem contact met ons op!

Nieuwsarchief

  • Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie
  • Geen onevenredig ongelijke behandeling bij villataks en Hillen-aftrek
  • Belangrijke waarschuwing: Vals bericht Belastingdienst
  • Belastingdienst publiceert Toelichting Beoordeling arbeidsrelaties
  • Helft bedrijfsleven verwacht minder gebruik te maken van ZZP-ers
  • Voorkomen van schijnzelfstandigheid
  • ‘Veel foute adviezen aan zzp’ers rond controle op schijnzelfstandigheid’
  • Strengere regels zzp’ers gaan bijna in: wat mag wel en wat mag niet?
  • Angst en onzekerheid: zorgorganisaties worstelen met zzp inzet vanaf 2025
  • Belastingdienst geeft met nieuw afwegingskader duidelijkere uitleg over schijnzelfstandigheid
  • Waarom e-Herkenning essentieel is voor jouw onderneming
  • Eindejaarstips top 10
  • Rapportageverplichting crypto-aanbieders moet belastingontduiking gaan voorkomen
  • Computersystemen tot 2029 niet klaar voor nieuwe belastingplannen
  • KVK uittreksel UBO-register
  • Zakelijk lenen? Hier letten financiers op
  • Voorstellen uit het Belastingplan 2025
  • Nieuwe regels tegen schijnzelfstandigheid ZZP’er
  • Sponsort U ook onze fiscalist met de Muskathlon?
  • Fiscus: vanaf 6 september geen beoordeling nieuwe modelovereenkomsten meer
  • Twijfel over houdbaarheid belasting op leningen van eigen bv
  • De DGA en afrekening bij overlijden over waarde BV
  • De intentieovereenkomst bij een praktijkovername
  • Kabinet stopt met modelovereenkomsten ZZP: Wat nu?
  • Fiscaal rumoer rondom de zzp’er en schijnzelfstandigheid
  • KNMT in gesprek met VWS en de Belastingdienst over handhaving Wet DBA
  • Schijn-zzp’ers in de zorg worden in 2025 dan toch aangepakt
  • Hoge Raad oordeelt opnieuw dat ongerealiseerde winst belast is in box 3
  • Overgangsregeling UBO-register afgelopen, nieuwe regels voor wwft-instellingen
  • Prinsjesdag 2024: welke wijzigingen per 2025 zijn al bekend?
  • Staatssecretaris: btw-verhoging sport staat vast
  • Dit is het modaal inkomen in Nederland van nu tot en met 2028
  • 2e concept wet VBAR: geest zzp’er in de zorg moet terug in de fles
  • Tijd dringt voor zzp’ers en hun opdrachtgevers
  • Eerste reactie kabinet op nieuwe box 3-arresten Hoge Raad
  • Huisartsen in loondienst krijgen er ruim 10 procent bij in nieuwe cao
  • Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers naar Tweede Kamer
  • Vanaf 1 juli alleen nog digitale opgaaf en aangifte dividendbelasting
  • Wetsvoorstel plan van aanpak witwassen beperkt tot verbod op contante betalingen vanaf € 3.000,-
  • Bekeuring past niet bij rittenregistratie: naheffing terecht
  • Getalsgrens intern toezicht verhoogd naar 50
  • Wees alert als u werkt als zzp’er of met zzp’ ers
  • Normalisering handhaving arbeidsrelaties door Belastingdienst: wat houdt dat in?
  • Van Rij stuurt wetsvoorstel box 3 naar Raad van State
  • Premie verplichte aov zelfstandigen bekend
  • Beperking giftenaftrek slecht nieuws voor kerken en goede doelen
  • Fiscus weet weer medewerkers aan te trekken, 141 miljoen verborgen vermogen gevonden
  • Verontrustende groei criminele activiteiten op internet
  • Deadline jaarverantwoording Wtza nadert
  • Nieuwe ontwikkelingen Wtza: vergunningsplicht voor (nieuwe) kleine zorgaanbieders en wijzigingen in de jaarverantwoording.
  • UBO-register: toezichthouder licht overgangsregeling voor Wwft-instellingen toe
  • Let op! Vanaf 1 januari 2024 hogere percentages
  • Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’
  • Fiscale maatregelen hoofdlijnenakkoord
  • Schijnzelfstandigheid zzp’ers weer onder de loep bij de Belastingdienst
  • Kamer blijft inzetten op nieuwe box 3-heffing in 2027
  • Doorbraak openbare jaarverantwoordingsplicht
  • Zo staat het UBO-register er momenteel voor
  • Wat betekent het wetsvoorstel verplichtstelling vertrouwenspersoon?
  • Correctie voor bijtelling bij andere auto medio het jaar waarmee werknemer privé rijdt?
  • Fulltime ondernemer voldoet niet per definitie aan het urencriterium
  • Voorstellen Belastingplan 2025 bekendgemaakt
  • Private lease voor zzp’ers
  • Kamerdebat over extra belasting voor extreem rijken
  • Let op: voldoe voor 31 mei aan de jaarverantwoording Wtza
  • Belastingdienst duidt weg naar handhaving bij schijnzelfstandigheid
  • Toezichthouders willen bedrijfsketens in huisartsenzorg beter kunnen controleren
  • Wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3 ondergaat aanpassingen na internetconsultatie: wat u moet weten
  • Transitievergoeding medisch specialist behoort tot winst uit onderneming
  • Verhuur woningen is row in box 1
  • Werkgever mag min-uren niet verrekenen met loon bij einde dienstverband
  • Bitcoinfortuin is nu nog onzichtbaar voor fiscus, maar verzwijgen is gevaarlijk
  • Inhoudingsplichtige uitbetalers en collectieve beheersorganisaties
  • Analyse: komende jaren enorme verschillen belastingdruk spaargeld en beleggingen
  • De magische 1.225 uur: alles over het urencriterium
  • Flink bijgestort in pensioenpotjes nu dat fiscaal vriendelijk kan
  • Belastingvrij schenken omhoog in 2024: zoveel geld mag je nu krijgen
  • Systeem op slot door ransomware, wat nu?
  • Nieuwe wetten en regels voor ondernemers vanaf 2024
  • DAC8: Vanaf 2026 Europese informatieuitwisseling cryptobezit
  • Renteverhogingen
  • Gebruikelijkloonregeling in 2024: hoe zit het precies?
  • Box 3-heffing over 2023 hoger dan verwacht
  • Verondersteld beleggingsrendement box 3 volgend jaar iets lager
  • ‘Kilometervergoeding moet gemiddeld €0,35 zijn’
  • Wet DBA: voorkom schijnzelfstandigheid
  • Verlofregelingen voor werknemers
  • 2024 het jaar van modernisering personenvennootschapsrecht?
  • De beste wensen voor het nieuwe jaar
  • Nederlands spaargeld op buitenlandse rekening verdubbelde in twee jaar
  • Steeds meer fulltimers gaan minder werken, aantal deeltijders op recordniveau
  • Welk belastingvoordeel heb ik bij geven aan een goed doel?
  • Verplichte AOV in 2027 verwacht
  • Tandarts met een groen hart
  • Adviescollege maakt gehakt van nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid
  • Ook NBA kritisch op nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid
  • Modelovereenkomsten vrije vervanging vervallen per 1 januari 2024
  • ‘Aanpassing regels jaarverantwoording zorg leidt tot rechtsongelijkheid’
  • Ministerraad stemt in met wetsvoorstel om toegang tot UBO-registers te beperken
  • Tijdelijke wet transparantie turboliquidaties van kracht

Kantoor Den Haag

Bezoekadres
Jan van Nassaustraat 125  
2596 BS Den Haag

+31 (0)70 3382730

info@artsenaccountant.nl

Aangesloten bij

NBA

Novak

Register Belastingadviseurs

Wij steunen:

Informatiemenu

  • Nieuwe Klant
  • Benchmark Tools
  • Veelgestelde vragen
  • Klachtenbehandeling
  • Support
  • Privacy Policy
Copyright & Cookies | © 2017-2025 All rights reserved
Designed by Alentejo Webdesign