Belastingdienst geeft met nieuw afwegingskader duidelijkere uitleg over schijnzelfstandigheid
De Belastingdienst heeft een verbeterd afwegingskader gepubliceerd. Voor zelfstandigen en hun opdrachtgevers geeft dit meer handvatten op welke wijze de Belastingdienst tewerk zal gaan bij de aanpak van schijnzelfstandigheid.
De Tweede Kamer dwong in de laatste week van september Folkert Idsinga, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst (NSC), om meer duidelijkheid te gaan verschaffen over het afwegingkader. De motie van Mariska Rikkers-Oosterkamp over dit onderwerp werd aangenomen. Het Kamerlid van BBB vond dat er geen duidelijke kaders zijn waarop gehandhaafd kan worden.
De aanleiding vormt het beëindigen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025. De Belastingdienst gaat dan met tachtig ambtenaren actief op zoek naar schijnzelfstandigen. Het zorgt voor veel onrust onder zelfstandigen en hun opdrachtgevers.
De centrale vraag bij het beoordelen van een arbeidsrelaties is en blijft of er sprake van loondienst is of niet. Op de verbeterde uitleg op de website van de Belastingdienst wordt het gesplitst in opdrachtgever en opdrachtnemer. ‘De feiten en omstandigheden bepalen of een opdracht wordt uitgevoerd in loondienst, of juist niet’, meldt de Belastingdienst. Voor verdere verduidelijking over schijnzelfstandigheid verwijst Idsinga naar de website ‘het juiste contract’. De site, afgelopen week door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gelanceerd, bevat onder andere ook informatie over de rechten en plichten van zowel zzp’ers als werknemers, aangezien deze aanzienlijk verschillen.
De centrale vraag bij het beoordelen van een arbeidsrelaties is en blijft of er sprake van loondienst is of niet
In bouw werken veel zzp’ers
Op de website ‘het juiste contract’ valt ook per beroepsgroep de gevolgen te bekijken. In de bouw zijn zo’n 230.000 zzp’ers actief. Ook zij worden getroffen door het opheffen van het handhavingsmoratorium. Het is voor branchevereniging Bouwend Nederland aanleiding om ook te starten met een eigen bewustwordingscampagne. ,,Met de campagne roepen we onze leden vooral op om juist nu te investeren in het goede gesprek met de zzp’er en indien nodig, actie te ondernemen”, aldus Jaap van de Burgt, beleidsadviseur Bouwend Nederland.
De kans is namelijk groot dat, als er toch sprake is van schijnconstructies, bouwprojecten zullen vertragen of in het ergste geval stil vallen. Deze waarschuwing deed Oscar Meijerink van Lance Free midden september in De Ondernemer.