Adviescollege maakt gehakt van nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid
Het wetsvoorstel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan heeft geen nut, vindt het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR). De aangekondigde plannen lossen het probleem niet op, maar zorgen juist voor extra administratieve rompslomp.
Door de plannen moet dan ook een streep worden gehaald, schrijft het ATR in een advies aan het demissionaire kabinet.
Veel bedrijven willen medewerkers niet in loondienst nemen en laten ze werken als zelfstandige. Hierdoor hoeven de werkgevers geen sociale premies en loonbelasting af te dragen. Hoewel het niet verboden is om met zelfstandigen te werken, is in een aantal gevallen sprake van een verkapt dienstverband. Het kabinet wil dit tegengaan met een nieuwe wet.
Om te bepalen of iemand echt een zelfstandige is, wordt in die nieuwe wet gekeken naar drie factoren: de aansturing en controle van de zelfstandige, of het werk structureel is en of het werk voor eigen rekening en risico is.
Het ATR heeft grote twijfels over de nieuwe plannen. Zo is er bij alle drie de factoren ruimte voor interpretatie. Dit zorgt alleen maar voor meer onduidelijkheid. Daarnaast zijn de drie factoren niet nieuw, maar gebruiken rechters ze nu al als ze moeten bepalen of iemand zelfstandige is of niet. In feite verandert er volgens de adviseurs dus niets. Wel zorgt de wet voor meer regeldruk.
Het kabinet zou er daarom goed aan doen om de huidige plannen niet door te zetten, maar eerst gesprekken te voeren met zelfstandigen en individuele werkgevers. Ook adviseert het ATR om een praktijkproef te houden voordat de regels definitief op de schop gaan.
Bron: nu.nl