Wat u moet weten over de UBO
De uiteindelijke eigenaar of eigenaren van een BV moet(en) zich laten registreren als zogeheten ‘UBO’. Weer een nieuwe verplichting en weer een inbreuk op uw privacy, met alle mogelijke risico’s van dien. Kunt u hier nog onderuit?
Wat is een UBO precies?
Een UBO (Ultimate Beneficial Owner) is een uiteindelijk belanghebbende van een rechtspersoon of vennootschap. Let op. We gaan er in dit artikel van uit dat het gaat om de UBO van een BV.
Natuurlijk persoon. Elke natuurlijk persoon die de uiteindelijke eigenaar is van een BV of zeggenschap heeft over een BV, is UBO. Een UBO is dus altijd een natuurlijk persoon. Een juridische entiteit kan een of meer UBO’s (of pseudo-UBO’s) hebben. Wie UBO is of zijn, verschilt per BV.
UBO-register. Het UBO-register is ingesteld in de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme. Door het UBO-register kunnen criminelen zich niet langer verschuilen achter een kerstboom van BV’s, maar is de natuurlijk persoon die achter de kerstboom zit, altijd te achterhalen. Let op. De andere kant van de medaille is dat ook bonafide ondernemers, maar ook beleggers, met een of meer BV’s met naam en toenaam bekend zijn.
Vanaf wanneer inschrijven?
Tijd genoeg? BV’s die voor 27 september 2020 al bestonden, hebben nog tot 27 maart 2022 de tijd om een UBO in te schrijven. Nieuw opgerichte BV’s moeten al direct een UBO opgeven. Afhankelijk van de situatie heeft u dus misschien nog even de tijd, maar u moet het wel gaan regelen.
Verplicht. Het inschrijven van een UBO is verplicht. De gegevens van de UBO zijn (tegen betaling) voor iedereen in te zien.
Privacy in het geding
Privacy. Veel BV’s en hun UBO’s hebben er bezwaar tegen dat gegevens over de UBO openbaar zijn, (zeer vermogende) aandeelhouders van onder meer familiebedrijven vrezen voor hun privacy, maar soms ook voor afpersing en ontvoering.
Betere bescherming van gegevens. Vanwege alle – vaak terechte – kritiek heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die het kabinet opdraagt om de privacy van UBO’s beter te beschermen.
Rechtszaak tegen UBO-register
Verbod UBO-register. Privacy First, een organisatie die strijdt voor het recht op privacy, heeft een zaak aangespannen tegen het UBO-register. Privacy First wil dat de rechter het UBO-register ‘verbiedt’, omdat het in strijd zou zijn met de Europese grondrechten.
Eis afgewezen. Deze eis is onlangs door Hof Den Haag afgewezen (ECLI:NL:GHDHA:2021:2176) . Het hof wilde het register niet buiten werking stellen tot de beslissing van het Europees Hof van Justitie, omdat de UBO’s op korte termijn geen ‘ernstige’ schade lijden. Hierbij speelde een rol dat UBO’s kunnen verzoeken om hun gegevens af te schermen voor het publiek.
Wat kunt u dan wel doen?
Op verzoek gegevens afschermen. Als UBO kunt u vragen om afscherming van uw gegevens bij de Kamer van Koophandel (KvK). Er zijn twee gronden voor toekenning van een afschermingsverzoek:
- minderjarigheid (personen tot 18 jaar) en handelingsonbekwaamheid (personen die onder bewind staan of onder curatele zijn gesteld); en
- onevenredig risico, risico op fraude, ontvoering, chantage, e.d. Op deze tweede grond kunt u alleen een geslaagd beroep doen als u op specifieke politiebeschermingslijsten staat.
U heeft voor een bestaande BV nog tot 27 maart 2022 de tijd om de UBO(’s) te registreren. U kunt bij de Kamer van Koophandel alleen in specifieke gevallen een verzoek indienen om afscherming van uw gegevens.