Zal ik mijn meewerkende partner een meewerkbeloning geven of meewerkaftrek claimen?
Zal ik mijn meewerkende partner een meewerkbeloning geven of is het fiscaal voordeliger om de meewerkaftrek aan de hand van de door haar gewerkte uren te claimen in mijn aangifte voor de IB? Waar moet ik voor kiezen?
Werkt uw partner mee in uw onderneming en betaalt u daarvoor geen vergoeding? Dan kunt u afhankelijk van de hoeveelheid uren die uw partner meewerkt in de onderneming de meewerkaftrek claimen.
Voor deze aftrek geldt als voorwaarde dat u aan het urencriterium van 1.225 uur moet voldoen. De aftrek is maximaal 4% als uw partner meer dan 1.750 uren in uw onderneming meewerkt. Is het aantal meegewerkte uren minder dan 525, dan heeft u 0% meewerkaftrek. Het tarief waartegen deze aftrek is te claimen, wordt in de eerstvolgende jaren afgebouwd tot het basistarief.
U kunt uw partner ook een vergoeding verstrekken voor de meegewerkte uren. Als deze vergoeding ten minste € 5.000 bedraagt, is de vergoeding aftrekbaar bij het bepalen van uw winst. Zo’n meewerkbeloning moet:
-zakelijk zijn;
-schriftelijk zijn vastgelegd.
Of u er verstandig aan doet een arbeidsbeloning aan uw partner toe te kennen of ervoor te kiezen om de meewerkaftrek van maximaal 4% in uw aangifte IB toe te passen, is vooral afhankelijk van de volgende factoren:
-de hoeveelheid uren dat uw partner meewerkt;
-het tarief waartegen de meewerkbeloning wordt belast;
-het wel of niet kunnen benutten van heffingskortingen.
Een meewerkbeloning is in het algemeen fiscaal interessant als uw partner geen ander inkomen heeft en dus de heffingskorting optimaal kan benutten. U zult dus steeds een rekensom moeten blijven maken of een beloning wel of niet fiscaal gunstig uitpakt.
Bron: Belastingbelangen